Postgraduaatopleiding

Over de opleiding

Het postgraduaat gedragstherapie volwassenen stelt je in staat om zelfstandige gedragstherapie uit te oefenen in de behandeling van (adolescenten en) volwassenen. Er bestaat een aparte opleiding gericht op het werken met kinderen (en adolescenten). Het programma van deze opleiding is erkend door de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie (VVGT).

Binnen welzijn en gezondheidszorg heeft de gedragstherapie al enkele decennia haar plaats veroverd. Gedragstherapeutische interventies hebben een centrale plaats in behandelrichtlijnen voor problemen bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Het scala aan specifieke interventies wordt voortdurend aan nauwgezet wetenschappelijk onderzoek onderworpen. Maar gedragstherapie is meer dan een geheel van technieken. Het is in de eerste plaats een manier van denken over psychische problemen. Gedragstherapie is een werkmodel dat toelaat verantwoorde keuzes te maken in de preventie en behandeling van psychisch lijden.

Het programma

Uurrooster

Het eerste jaar bestaat in hoofdzaak uit een 20-tal opleidingsdagen, telkens op vrijdag van 13u tot 19u. In het tweede en derde opleidingsjaar ligt het aantal opleidingsdagen lager, maar wordt intensieve supervisie gevolgd en vinden er therapieweekends plaats. In de eerste drie jaren wordt tevens een uitgebreide paper gemaakt over een casus. Het vierde jaar bestaat voornamelijk uit supervisie, naast een aantal opleidingsdagen, waardoor de intensiteit van het laatste jaar lager ligt dan de eerste drie. De totale studietijd van de opleiding wordt begroot tussen 1750 en 2100 uren. Dat is gemiddeld ongeveer 10 uur per week tijdens de eerste drie jaren en 5 uur tijdens het vierde jaar.

Opbouw

Tijdens de eerste drie opleidingsjaren komen de volgende opleidingsonderdelen aan bod: (a) Gedragstherapeutisch proces, (b) Modellen, methoden en technieken in de gedragstherapie , (c) Leerpsychologie en experimentele psychopathologie, (d) Supervisie in de gedragstherapie en (e) Seminariewerk. Meer informatie over deze onderdelen is te vinden in de opleidingsbrochure. Het programma van het vierde jaar omvat hoofdzakelijk supervisie, en daarnaast een viertal sessies waarbij eerder besproken thema’s worden uitgediept.

Evaluatie

Aanwezigheid en actieve deelname aan de onderwijsactiviteiten geldt als noodzakelijke voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de eindevaluatie. De evaluatie bestaat uit permanente procesevaluatie (o.m. via opdachten en portfolio) en de beoordeling van drie uitgebreide casusverslagen doorheen de opleiding. Om te slagen voor de opleiding moet je geslaagd zijn op alle onderdelen. Alle bepalingen kunnen worden nagelezen in de programmagids.

Raadpleeg evaluatie in KU Leuven programmagids

Is de opleiding iets voor jou?

Beginprofiel

De opleiding is gericht op masters in de klinische psychologie of orthopedagogiek en arts-psychiaters die reeds (enige) klinische ervaring hebben en minstens deeltijds werkzaam zijn in een relevante klinische setting. We verwachten dat je in staat bent om kritisch te reflecteren op je eigen persoon en jouw handelen als hulpverlener. Omdat een belangrijk deel van de opleiding in kleinere groepen plaatsvindt, moet je bereidt zijn om actief en constructief deel te nemen aan het groepsproces.

Toelatingsvoorwaarden
  • Licentiaat/Master in de klinische (en gezondheids)psychologie of orthopedagogiek, die ten minste 6 maanden klinische stage hebben gevolgd, én die het visum en de erkenning van klinisch psycholoog/orthopedagoog bekwamen of gestart zijn aan de procedure met betrekking tot erkenning (gesuperviseerde professionele praktijk).
  • Arts/Master in de Geneeskunde, die tevens psychiater of psychiater in opleiding zijn (vanaf tweede opleidingsjaar)

Raadpleeg toelatingsvoorwaarden in KU Leuven programmagids

Wat neem je eruit mee?

Doelstellingen

Het postgraduaat in de gedragstherapie volwassenen heeft als doel deskundigen te vormen die in staat zijn tot zelfstandige uitoefening van de gedragstherapie. Je zal beschikken over de nodige kennis en vaardigheden om psychische moeilijkheden, conflicten of stoornissen en de daarmee samenhangende klachten te verminderen of op te heffen. Via supervisie en leertherapie leer je je eigen praktijk kritisch evalueren. Tevens is de opleiding erop gericht een meer algemene kritisch wetenschappelijke attitude op te bouwen.

Raadpleeg doelstellingen in KU Leuven programmagids

Kandidaatstellen en inschrijven

Wil je deze opleiding volgen? Stel jezelf dan eerst kandidaat via het online formulier tussen januari en eind maart. Selectiegesprekken vinden plaats in de loop van april-mei. In dit gesprek wordt dieper ingegaan op jouw motivatie, klinische en therapeutische ervaring, praktijkmogelijkheden en andere relevante aspecten. Wanneer je toegelaten wordt tot de opleiding, word je uitgenodigd om je te registreren bij PPW Continuo en in te schrijven als student van KU Leuven. ​​​​

Meer over inschrijven

 

Meer weten over de opleiding?

Programmagids Brochure 

Geen antwoord gevonden op je vragen?

Contacteer PPW Continuo

 

Meer opleidingen op Continue.be

Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES. Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.

Bezoek Continue.be