U bent hier: Home / Alumni / Boekentips / De autisme survivalgids

De autisme survivalgids

door Ann-Sofie Viaene

De afgelopen jaren werkte Abimo Uitgeverij een reeks 'survivalgidsen' uit rond hoofdbegaafheid, hoogsensitiviteit, dyslexie … Elk boek bevat uitleg en praktische tips rond deze problematieken. De doelgroep omvat kinderen van acht tot twaalf, maar evengoed ook ouders, leerkrachten en andere volwassen. Zo schreef Luc Descamps in samenwerking moet Autisme Centraal 'De Autisme survivalgids'. De auteurs kozen deze titel niet toevallig: zij gaan namelijk uit van de metafoor van een jungle voor de sociale situaties waarin kinderen met autisme belanden. In zo'n situatie kan een survivalgids dan best van pas komen.

Gestructureerd
Vijftien hoofdstukken behandelen elk een vaak voorkomende stressituatie en zijn los van elkaar te lezen. Elk hoofdstuk volgt dezelfde structuur die ook wordt weergegeven door middel van symbolen. Eerst schetst een inleiding de probleemsituatie. Dan volgen enkele tips om hiermee om te gaan. Het kind kan hierna ook eigen tips inbrengen om zich de situatie echt eigen te maken en het boek een persoonlijke toets te geven. Afsluitend volgt er steeds nog een grapje en een weetje rond elke situatie. Deze speelse aanpak, in combinatie met de vele illustraties, maakt het geheel niet te ernstig. Een 'saai hoofdstuk voor volwassenen' sluit het boek af. Dit geeft meer uitleg rond het doel van het boek en geeft een aantal aandachtspunten mee rond het gebruik van het boek.

Begeleiding gewenst
Hoewel het boek in eerste instantie vooral geschreven is voor kinderen om zelf te lezen en zichzelf te kunnen helpen, lijkt begeleiding van een volwassene wel gewenst. Bijkomende uitleg is toch wel nodig: het kind wordt vaak gevraagd om een metapositie in te nemen bij moeilijke sociale situaties en dit lijkt niet altijd evident. De frequente grapjes zijn een pluspunt, maar lijken vaak ook moeilijk te begrijpen voor kinderen met autisme. De auteurs geven dit echter in het laatste hoofdstuk ook zelf aan.

Samen survivallen
Alles in beschouwing genomen bevat dit boek heel veel informatie, maar leest het toch aangenaam en vlot. Hulpverleners en andere volwassenen die bereid zijn om samen actief met een kind rond autisme te werken, zullen hierin zeker hun gading vinden!


Meer lezen? De Autisme Survivalgids. Luc Descamps & Autisme Centraal. Abimo UItgeverij. ISBN: 9789059327375.