U bent hier: Home / In de kijker PPW

In de kijker PPW

Kersverse autismeplan Vandeurzen voor een verbeterd zorgaanbod (prof. Ilse Noens)

"Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft zijn autismeplan klaar. Dat plan - bestaande uit 15 acties - heeft twee grote doelen: de participatiekansen van personen met autisme bevorderen en de levenskwaliteit van de entourage van mensen met autisme verbeteren. Een verbeterd zorgaanbod is daarbij één van de prioriteiten." (Bron: De Redactie)

"'De overheid heeft onze aanbevelingen omgezet in een strategisch plan en in een engagement. Dat verdient een pluim. We hebben hiermee een richtingaanwijzer, wat nodig was. Maar nu zijn er coördinatie, concretisering en financiering nodig’, zegt professor orthopedagogiek Ilse Noens (KU Leuven), die de taskforce leidde." (Bron: De Standaard)

Herbekijk/beluister:

Laurence Claes en collega's publiceren nieuw boek 'Psychodiagnostische besluitvorming'

 

Psychodiagnostische besluitvorming: deskundig oordelen in de klinische praktijk

Cilia Witteman, Laurence Claes, Paul van der Heijden

"Psychodiagnostische besluitvorming bevat een beschrijving van de moeilijkheden die clinici tegenkomen als zij oordelen en beslissingen nemen in het psychodiagnostisch proces. De theoretische achtergrond van beslissen in situaties als de klinische praktijk wordt beschreven en er wordt uitgelegd dat die situatie uitnodigt heuristieken en intuïtie te gebruiken. Voordelen en risico’s daarvan worden beschreven en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Ook wordt er aandacht besteed aan beslissen in teams. Ten slotte worden er aan clinici aanwijzingen gegeven over hoe zij hun beslissingen op een professionele manier kunnen nemen, zowel individueel als in teams."
 

"Dit boek is bestemd voor clinici in opleiding (studenten orthopedagogiek en klinische- en gezondheidspsychologie) en voor studenten in de vervolgopleidingen tot psychotherapeut, klinisch psycholoog en psychiater. Ook clinici die al in de praktijk werken kunnen baat hebben bij dit boek."

Meer info

Het oor wil ook wat: muziek beïnvloedt de smaak van chocolade

Een doctoraatsonderzoek van Felipe Reinoso Carvalho (Laboratorium voor Experimentele Psychologie)

Een bord dat mooi geschikt is of een snoepje dat er goed uit ziet, smaakt beter. Nu blijkt uit onderzoek van het laboratorium voor Experimentele Psychologie van de KU Leuven dat ook de muziek of het geluid dat je hoort tijdens het eten een invloed heeft op hoe je het eten ervaart.

Voor zijn doctoraatsonderzoek ging doctoraatsstudent Felipe Reinoso Carvalho aan de slag met muziek en chocolade. In samenwerking met professor Charles Spence van de Oxford University en topchocolatier Dominique Persoone ontwikkelde hij vier verschillende pralines en twee soundtracks. 116 testpersonen kregen de lekkernijen voorgeschoteld met om beurten één van de soundtracks in de oren en moesten hun smaakbeleving omschrijven.

De pralines waren rond of rechthoekig en werden gemaakt met chocolade die 71% of 80% cacao bevatte. Daarnaast ontwikkelden de onderzoekers twee ‘soundtracks’. Het ene deuntje werd als ‘creamy’ bestempeld, het andere als ‘rough’, wat meteen duidt op de emotie of smaak die de muziek zou moeten opwekken (u kan de muziek hier beluisteren: http://tinyurl.com/creaminess-chocolate).

Felipe Reinoso Carvalho licht toe: “De testpersonen werden in vier groepen verdeeld (één groep per praline). Elke testpersoon kreeg twee identieke pralines voorgeschoteld met exact dezelfde smaak en vorm. Bij het eten van de eerste praline kregen ze via een hoofdtelefoon het ene muzieknummers te horen, bij de tweede praline het andere nummer. Na het eten van elke praline omschreven ze via enkele vragen hun smaakbeleving.” Uit het onderzoek bleek dat de mensen die de chocolade aten bij het beluisteren van de ‘creamy’ muziek de praline als romiger en ook zoeter omschreven. Wie de ‘rough’ soundtrack te horen kreeg omschreef dezelfde chocolade als ruwer en meer bitter.

Nadien werd aan de proefpersonen ook gevraagd of ze de chocolade over het algemeen lekker vonden en of ze de muziek goed of slecht vonden. Want vaak leidt ‘goede’ muziek tot een beter oordeel over de smaak van het voedsel. In dit experiment bleek dit echter helemaal niet het geval te zijn. De link die dus eerder gelegd werd tussen muziek en smaakbeleving blijkt helemaal onbewust te zijn.

Het onderzoek verscheen in het vakblad Appetite. U kan het oorspronkelijke artikel opvragen bij de onderzoekers.

De onderzoeksresultaten werden vertaald naar de praktijk in het project ‘The Sound of Chocolate’. Brusselse chocolatiers en muzikanten sloegen de handen in elkaar en maakten doosjes chocolade met een eigen bijpassende soundtrack. Meer informatie over dit project op www.thesoundofchocolate.be.