U bent hier: Home / In de kijker PPW

In de kijker PPW

PhD Judit Kende, Prof. Karen Phalet and their co-authors have won the Klineberg Award

 

Copyright SPSSI

 

Judit Kende and Karen Phalet, from the Center for Social and Cultural Psychology, and their co-authors Wim van den Noortgate, Aycan Kara, and Ronald Fischer have won the Klineberg Award from The Society for the Psychological Study of Social Issues. The award is given to the best paper of the year in intercultural and international relations.

The paper is entitled “Equality revisited: A cultural meta-analysis of intergroup contact and prejudice” and investigates how far people become less prejudiced when they interact with people from other social groups across different cultures. The results show that in cultures where hierarchy is more valued and institutions and practices reproduce inequalities, when people simply come together, they won't become a lot less prejudiced. But in cultures where equality is highly valued and structures aim to reduce inequalities, meeting people from other social groups can be a lot more effective in reducing prejudice. So structural change to reduce inequalities and bringing people together should go hand in hand.

The paper is currently under review and will be available soon.

Uitreiking Masterproefprijs Damiaanfonds 2016

Het Damiaanfonds van de KU Leuven reikt de Masterproefprijs 2016 uit aan Lauranne Verhasselt, Master in de Pedagogische Wetenschappen. Zij schreef een inhoudelijk sterke en erg leesbare masterproef over Belgische polio-ervaringen uit de twintigste eeuw. Ook haar respect voor de ‘vertellers’ en haar inlevingsvermogen wisten de jury erg te overtuigen.
De prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 15 oktober in het Damiaancentrum  (Sint-Antoniusberg 5, Leuven).

Het Damiaanfonds van de KU Leuven wil samen met zijn partners zorg dragen voor het spiritueel en maatschappelijk erfgoed van Pater Damiaan (1840-1889). Zoals Damiaan richt het Fonds zijn aandacht op uitgesloten en kwetsbare mensen: mensen met een functiebeperking, zowel in een nationale als een internationale context. Via het opzetten van talrijke activiteiten en initiatieven wil het Fonds de grenzen waarop deze mensen stoten erkennen, hen helpen deze te overstijgen en samen werken aan een meer diverse en inclusieve samenleving.

Masterproefprijs Damiaanfonds

Het Damiaanfonds zet met de masterproefprijs een eindwerk in de kijker dat met vernieuwend en beklijvend onderzoek bijdraagt aan een samenleving waarin elke mens tot zijn recht komt en zich thuis voelt. De jury gaf de prijs dit jaar aan pedagoge Lauranne Verhasselt voor haar verhandeling Polio, een vergeten virus?! Belgische polio-ervaringen uit de twintigste eeuw (promotor: Prof.dr. Pieter Verstraete).  Naast de leesbaarheid van de studie, was de jury erg gecharmeerd door de respectvolle wijze waarop Lauranne Verhasselt met haar ‘vertellers’ omsprong. De meesterproef, gebaseerd op zeventien interviews met personen die in de jaren 1940 en 1950 polio kregen en gehandicapt werden, munt daarenboven ook uit in de inhoudelijke analyse en theoretische reflectie. Lauranne slaagt er als geen ander in om doorheen haar masterproef de polio-patiënten minder voor te stellen als patiënten – met alle beelden van afhankelijkheid en onmondigheid die daar traditioneel mee gepaard gaan – maar als mensen van vlees en bloed. Het slaan van deze brug, tussen mensen met en zonder handicap, is cruciaal willen we een andere en meer inclusieve samenleving.  

Bron: Damiaanfonds KU Leuven

Prof. Mia Leijssen ontvangt de prijs “Spirituele zorg” in de Senaat

Gisteren mocht emeriti Mia Leijssen in de Senaat de prijs “Spirituele zorg” in ontvangst nemen. Deze prijs bekroont haar grote maatschappelijke bijdrage in het aanreiken van een multiculturele taal en het zoeken naar aansluiting bij hedendaagse noden en middelen door makkelijk toegankelijke online opleiding rond existentiële thema’s.

Haar online-cursus over existentieel welzijn, ‘Existential Wellbeing Counseling: A Person-centered Experiential Approach’ kent een groot succes. Deze MOOC is kosteloos en open vanaf 1 oktober tot eind juni. De negen modules kunnen op eigen tempo gevolgd worden en ook als een afzonderlijke module worden gevolgd.

"Tot mijn grote verbazing stond mijn cursus binnen de drie dagen in de top-15. Hij wordt gevolgd door studenten in 150 landen. In Nigeria zijn alle gezondheidswerkers ingeschreven. Net als een netwerk van geschoolde huisvrouwen in India, die aan vrijwilligerswerk doen. In Qatar wordt hij geïntegreerd in het aanbod van een universiteit." vertelt ze vandaag in De Standaard.