U bent hier: Home / In de kijker PPW

In de kijker PPW

Vlaamse regering trekt 650.000 euro uit voor onderzoek in kader van Rode Neuzen Dag

Prof. Hilde Colpin, prof. Lucia De Haene en prof. Filip Raes betrokken bij onderzoeksgroepen die worden opgericht

Het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) trekt deze som geld uit voor wetenschappelijk onderzoek rond het thema ‘jongeren met psychische problemen’. Er zullen vier onderzoeksgroepen worden opgericht die twee jaar lang verschillende aspecten van psychische problemen zullen uitdiepen. 2 van deze onderzoeksgroepen staan onder promotorschap van een onderzoeker van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen:

  • Schoolse interventies voor het bevorderen van psychisch welbevinden bij vluchtelingenkinderen (prof. Lucia De Haene, prof. Hilde Colpin i.s.w.m. prof. Ilse Derluyn van UGent)
  • Het doorbreken van een slechte mentale gewoonte bij depressie in de adolescentie: het testen en keren van negatief denken (prof. Filip Raes en Keisuke Takano)

Bekijk hier het artikel in De Standaard.

PPW-alumni Lio Kaeblen en Hanne Hoet genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs 2016

De longlist van de Vlaamse Scriptieprijs 2016 is bekend! De jury selecteerde tien werken uit een totaal van maar liefst 625 inzendingen. Vijf van de geselecteerden studeerden aan de KU Leuven en één daarvan aan onze eigen faculteit! 

Lio Kaeblen en Hanne Hoet, afgestudeerd als sociaal-culturele pedagogen, deden een onderzoek naar de vrijwillige terugkeer van vluchtelingengezinnen onder leiding van Prof. Dr. Lucia De Haene (Educatie, Cultuur en Samenleving). Hun masterproef met als titel 'Vluchtelingengezinnen in vrijwillige terugkeer: Een exploratie van de beleefde ervaring van ouders in de context van terugkeer naar hun herkomstland' werd door de jury uitgekozen omwille van de nieuwswaarde, het journalistieke potentieel en de wetenschappelijke kwaliteit.

"Een succesverhaal. Zo wordt de stijging van het aantal asielzoekers dat voor vrijwillige terugkeer naar het herkomstland kiest door beleidsmakers omschreven. Het is goedkoper dan een gedwongen terugkeer en dankzij de ondersteuning – financiële en andere - zou het ook een duurzame oplossing zijn. Wij onderzochten hoe die vrijwillige terugkeer in de praktijk wordt ervaren, luisterden naar wat asielzoekers tot de keuze voor vrijwilliger terugkeer inspireerde en hoe zij die terugkeer ervaren."

De volledige lijst van geselecteerden kan je vinden op: http://scriptieprijs.be/nieuws/longlist-vlaamse-scriptieprijs-2016

Bij de tweede juryvergadering op dinsdag 29 november wordt de shortlist bekendgemaakt. Wie met de hoofdprijs van 2.500 euro mee naar huis neemt, wordt bekendgemaakt op de prijsuitreiking op dinsdag 20 december in het Stadhuis van Brussel.

We duimen voor Lio en Hanne!