U bent hier: Home / PPW in de pers / 8/11 Europa hekelt hogere schooluitval van leerlingen met migratieachtergrond in België (prof. Organ Agirdag)

- De Morgen, p.10

(...)  Vlaanderen, en bij uitbreiding dus ook België, werd al meermaals op de vingers getikt als het gaat over onderwijs. Bijna altijd gaat het dan over de verschillen die blijven bestaan tussen de prestaties van autochtonen en leerlingen met een migratieachtergrond. Afgelopen februari stelde de OESO nog dat er meer moet worden geïnvesteerd in leerkrachten die lesgeven in scholen met veel kansarme kinderen. Een bevinding die op haar beurt doet denken aan de PISA-resultaten van 2012. Toen werden de wiskundeprestaties van vijftienjarigen gemeten en was het verschil tussen autochtone leerlingen en klasgenoten met andere roots nergens groter.

"Je zou het bijna gewend worden", zegt onderwijswetenschapper Orhan Agirdag (KU Leuven). "Maar het blijft sinds 2006 terugkeren. En dat terwijl de urgentie stijgt, want de groep leerlingen met een migratieachtergrond zal steeds groter worden. Er is veel politieke goodwill, maar er worden te weinig harde maatregelen genomen. In de geplande hervorming van de lerarenopleiding staat bijvoorbeeld dat er meer aandacht zal komen voor diversiteit. Alleen staan daar geen studiepunten tegenover, waardoor het weer gemakkelijker op de achtergrond kan geraken." (...)

Bron: R. Amkreutz (2016-11-08), Goodwill of niet, kloof in onderwijs blijft groot, De Morgen, p.10