U bent hier: Home / PPW in de pers / 7/11 Het geheugen trainen om donkere gedachten te bannen (prof. Filip Raes)

7/11 Het geheugen trainen om donkere gedachten te bannen (prof. Filip Raes)

- Het Nieuwsblad, p.14

(...)  Uit de eerste tests met de geheugentraining die het team van professor Raes heeft ontwikkeld, blijkt dat patiënten opnieuw kunnen leren om gedetailleerde herinneringen op te halen. Sinds kort is er zelfs een online training, om de techniek op meer mensen te kunnen testen. En om patiënten ook van thuis uit de kans te geven hun geheugenproblemen te tackelen.

De online training bestaat uit een reeks oefeningen. Op basis van een trefwoord, “verliefd” bijvoorbeeld, krijgen gebruikers de vraag om een specifiek moment op te diepen. Het is de computer zelf die het antwoord interpreteert en feedback geeft. Daarna volgt een reeks deelvragen die patiënten verplicht steeds dieper in hun geheugen te graven. Na drie weken is de training compleet.

De Leuvense onderzoekers hopen op korte termijn de nieuwe techniek op punt te hebben. De geheugentraining is voor patiënten en psychologen een aanvulling op bestaande behandelingen, zoals antidepressiva en psychotherapie. De nood is in elk geval erg hoog: uit de laatste gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat vijftien procent van de Belgen van 16 jaar of ouder met depressieve gevoelens kampt. Dat is een pak meer dan vroeger. (...)

Bron: J. Mayeur (2016-11+07), Het geheugen trainen om donkere gedachten te bannen, Het Nieuwsblad, p.14