U bent hier: Home / PPW in de pers / 30/11 De ene psych is de andere niet (prof. Filip Raes en prof. Mia Leijssen)

30/11 De ene psych is de andere niet (prof. Filip Raes en prof. Mia Leijssen)

- Knack, p.22

(...) “Gedragstherapie helpt de persoon in kwestie zo snel mogelijk op weg”, stelt Filip Raes, hoogleraar aan de KU Leuven. “De therapeut luistert, maar neemt ook de leiding door inzicht te geven in mentale processen en door huiswerkopdrachten mee te geven. Iets waar de cliënt tussen de sessies door actief mee aan de slag kan. Het gedrag aanpakken is onder meer bijzonder effectief bij angst- of paniek-stoornissen, zoals fobieën. Als je door een hond gebeten bent, doodbang bent voor spinnen, of bij een onverwacht overlijden. Maar ook bij onder andere depressie, eetstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en het chronischevermoeidheidssyndroom. Wie korter in behandeling gaat, is op lange termijn even goed geholpen. Critici beweren onterecht dat deze therapie aan de oppervlakte blijft morrelen door alleen het gedrag aan te pakken.” (...)

(...) Bij cliëntgerichte, belevingsgerichte therapie ligt de focus op de emoties en de gevoelswereld die ‘nu’ spelen, vertelt Mia Leijssen, hoogleraar aan de KU Leuven : “De totale beleving van de persoon staat centraal. Dat leent zich onder meer voor het verwerken van trauma’s, omgaan met heftige emoties en existentiële vragen. De therapeut vertrekt op het punt waar de cliënt zich bevindt. Van daaruit exploreren ze samen het probleem. Door verdiepende technieken te gebruiken krijgt de therapeut toegang tot de onderliggende lagen van de beleving, waardoor een nieuwe ontwikkeling mogelijk is. Deze therapievorm kan in één gesprek al tot een cruciale verandering of een groeistap leiden.” (...)

Bron: M. Janssens (2016-11-30), De ene psych is de andere niet, Knack, p.22